مقررات‌زدایی در کنار خصوصی‌سازی

وبینار توسعه و اصلاح بازار سرمایه و نقش آن در تأمین مالی اقتصاد ایران از مجموعه سلسله نشست‌های اصلاحات اقتصادی در دهه ۱۴۰۰ صبح امروز با حضور محمد علی دهقان دهنوی، رضا راعی، حسین عبده تبریزی، وحید روشن قلب برگزار شد.

به گزارش صدای بورس، رضا راعی، اقتصاددان در وبینار تخصصی توسعه و اصلاح بازار سرمایه و نقش آن در تأمین مالی اقتصاد ایران گفت: در الگوهای موفق از جمله مهمترین اصولی که در کنار خصوصی‌سازی انجام شده، مقررات‌زدایی است.

وی افزود: در اقتصاد وقتی بر اساس اصول و مباحث علمی صحبت می‌کنیم، دچار پارادوکس می‌شویم چرا که دولت تکلیف تامین معیشت مردم را از جمله وظایف خود می‌داند. یعنی دولت با این برنامه تامین معیشت در مرحله اجرا با اداره بخش اقتصادی کشور دچار بحران می‌شود. نکته مهم این است که نباید به بهانه معیشت مردم، اصول مسلم اقتصاد کشور را نادیده بگیریم.

وی افزود: در نظام اقتصادی باید بپذیریم که بنگاه‌های اقتصادی بر اساس اصول اقتصادی و کارا باید اداره شود.

این اقتصاددان با اشاره به اهمیت مدیریت ریسک گفت: در ایران به دلیل تعارض منافع، منشاء ریسک خود دولت است و بزرگترین مشکل فعال اقتصادی، نبود ثبات در تصمیم‌گیری و تصمیمات آنی دولتی است.

وی با اشاره به آفت قیمت‌گذاری دستوری گفت: رانت‌ها از جیب مردمی است که ما به امید حفظ منافع آنها تلاش می‌کنیم و در بسیاری از موارد تصمیمات در این حوزه به ضرر مردم عادی است.

راعی افزود: موضوع اقتصاد تا آنجا اهمیت دارد که باید اداره کردن بنگاه خیریه نیز بر اساس اصول اقتصادی انجام شود اما شاهد هستیم در برخی مواقع بنگاه‌های اقتصادی به شکل خیریه مدیریت می‌شود.


بیشتر بخوانید:

بازار سرمایه کانالی بکر برای تامین مالی


وی گفت: ۶ برنامه توسعه نوشته شده و تنها در حدود ۲۰ درصد از این برنامه اجرایی شده است. به طور کلی اقتصاد نیاز به یک برنامه از قبل تعریف شده دارد، برنامه نوشته شده باید کمترین درصد انحراف را داشته باشد نه آنکه ۷۰ درصد انحراف داشته باشد.

راعی گفت: سرمایه ۲ ویژگی دارد، نخست ترسو است و دوم همواره به دنبال منفعت بیشتر است. از این ۲ ویژگی در مباحث علمی با عنوان ریسک و بازده استفاده می‌شود. نمی‌توانیم بازار سرمایه را به شکل خیریه اداره کنیم باید سرمایه را با اصول سرمایه‌گذاری مدیریت کرد. حتی باید با اصول سرمایه‌گذاری خیریه دولتی و خصوصی‌سازی مدیریت شود. بر این اساس ریسک کاهش و منفعت تامین شود.

وی بیان کرد: در تمام دنیا در کنار خصوصی‌سازی، مقررات‌زدایی از جمله مهمترین اصولی است که انجام می‌شود، این در حالی است که در ایران بر عکس نرم جهانی، مقررات دست‌وپاگیر گذاشته‌ایم.

وی همچنین با اشاره به بحران نقدینگی در کشور گفت: سازمان تامین اجتماعی ۱۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد. همچنین صندوق بازنشستگی نیز ۷ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد. دولت نباید نقش تصدی‌گری داشته باشد، باید در تمام حوزه‌ها نقش رگولاتری و سوپروایزری داشته باشد. اگر دولت تصدی‌گری داشته باشد، تعارض منافع ایجاد می‌شود. در حالی که حتی حوزه بهداشت و درمان هم باید بر اساس اصول اقتصادی اداره شود. دولت شاید یک جاهایی یارانه دهد اما این یارانه نباید منجر به اداره ناکارآمد شود. یکی از مهمترین چالش‌های ما این است که با حل هر مشکل، یک مشکل دیگر ایجاد می‌شود.

کد خبر 442584

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =